9 ian. 2008

Pentru papile fericite




In programul zilei de astazi, o reteta care garanteaza fericire maxima pentru toate papilele gustative evar intalnite. Noi am degustat-o la Craciun, ne-a placut si am declarat-o ‘best of’ in seara aia. Mult inspirate cu alegerea lor, Oana, Ioana si Cristi (obrigazi sadea) au facut-o si pentru Revelion. Asadar, fericiti-va papila cu...

Salata de vinete si ardei copti
De la Oana si Ioana si Cristi
De la Craciun si Revelion pentru orice alta zi din an si din viata

2 vinete
6 ardei capia rosii
2, 3 ardei iuti
1 legatura de patrunjel verde
usturoi dupa gust
otet balsamic si otet de otet :o)
ulei de masline si ulei de ulei :o)
sare (sau nu sare... numai voi stiti cum va place :o)
piper de piper

1. Vanata (intreaga) se spala, nu se curata de coaja, se taie felii rondele, subtiri. Acestea se prajesc in tigaie, pe o parte si pe alta, in putin ulei de ulei, pana se rumenesc usor. Fiecare felie se scoate din tigaie, se sareaza putin, si se pune pe un servetel de hartie, pentru a se scurge de ulei. Cam asa se procedeaza cu fiecare bucata de vanata – ca sa iasa ingredientul bun si gustos si sa fie salata prietenoasa cu ficatul.

2. Leguma din familia solanaceae denumita ardei se coace (pe plita/tabla sau in cuptor; personal recomand tabla). Ardeii capia se curata, se sareaza, se rup fasii lungi. Ardeii iuti se curata si ei, dar se taie bucatele mici (va rog sa faceti asta... am nimerit eu o bucata mare la Craciun si am vazut... nevazutul pe care voi nu vreti sa il vedeti, trust me :o)

3. Se pregateste un sos dupa gust din: otet balsamic (care e dulce), otet de otet (care e acru), ulei de masline (care e cum e), usturoi pisat (care e din familia liliaceaelor), sare (numai daca NU ati pus si pe legume), piper (de care vreti voi).

Cantitatile pentru acest sos sunt relative cu imaginatia si pofta voastra – eu as merge pe mai putin ulei si mai mult otet balsamic si otet de vin, care sa mai taie din satietatea vinetelor prajite. La o tava de salata, va trebuie cam o cana de 250 gr de sos. E ideal ca legumele sa ‘shada’ o vreme in sosul asta... (ah.. imi ploua in gura...)

4. Suntem aproape gata. In tava in care veti servi salata se pun, in straturi: felii de vinete, felii de ardei capia si felii mici mici mici, presarate ici colo, de ardei iute. Cand vreti voi, intre straturi, turnati cate putin sos. La final, il puneti oricum pe tot :o).

5. Conform cu poza, patrunjelul se macelareste dupa bunul plac si se arunca intr-o ploaie de buna dispozitie – care de altfel sper sa va urmeze si cand savurati salata.

E delicioasa. Garantez!

Imi da si mie cineva la schimb o reteta buna? Plec cu echipa de echipa in teambuilding si ma gandesc sa le gatesc ceva la minut. E? Ma ajuta cineva?

4 Comenteaza:

Anonim spunea...

Andreea draga, reteta la minut nu am, dar o sa iti dau un link catre o reteta care suna foarte apetisant si o gasesti impreuna cu multe altele (care te-ar putea inspira daca o sa ai rabdare sa le citesti) printre recomandarile bucatarului meu preferat:

http://www.jamieoliver.com/recipes/salad/
the_easiest_sexiest_salad_in_the_world

Tudor on 10 ianuarie 2008 la 07:35 spunea...

Mi se spune des ca sunt un excelent bucatar si pentru a-mi respecta "blazonul" am sa-ti trimit o reteta de ghiveci din cartea de bucate a lui Radu Anton Roman. Cartea este o bijuterie si ti-o trimit prin e-mail (este in format pdf).
GHIVECI CÃLUGÃRESC
Mâncãricã cumpãtatã (mai ales în posturile verii) care, dacã e bine rânduitã,
te face de lingi cratiþa ºi pe dosul afumat ºi pupi ºi mâna care-a fãcut-o, cã-i sfinþitã.
• 4-5 cartofi • 3 morcovi • 2 ardei graºi
• 1 dovlecel • 1 conopidã • 1 varzã micã
• 1 farfurie fasole verde • 1 þelinã micã • 100 ml bulion roºii
• 3 cepe • 5 roºii • 1 pahar untdelemn
• 3 legãturi pãtrunjel verde
• sare, piper (dacã este la chelarul mânãstirii)
• þelina, ceapa, dovlecelul, morcovii, cartofii se curãþã de coajã
• Ceapa se toacã, se pune la cãlit în ulei
• Legumele se taie: îmbucãturi (cartofii, dovlecelul), felii subþirele (morcovii,
þelina, roºiile), fideluþã (varza), bucãþele (conopida, fasolea
verde, ardeii)
• Se pun toate peste ceapã, sã se cãleascã ºi ele niþel
• Se stinge totul cu apã, se sãreazã, pipereazã, se presarã ºi ceva verdeaþã,
nu toatã, ºi se pune în cuptor, aproape un ceas
• Acum, cã-i gata, ninge cu ce pãtrunjel a rãmas
Dupã cum vedeþi, e totul din grãdina maicii chelãreasã, iar vinul mânãstiresc
(cã oaspeþii poftiþi dupã datinã la masã au alte îngãduinþi decât înfrânarea
cãlugãreascã) de Vâlcea nu se poate compara cu nimic: e vin alb din piatrã calcaroasã
de sub munte, puþin mai dulce decât fratele lui mirean. Deºi nu e foarte
tare – nu permite pravila sã-mpingi mirii Domnului la nebunii – vinul mânãstirilor
de dincolo de Olt are un corp admirabil, ce dã cãldurã ºi dragoste de
semeni.

Tudor on 10 ianuarie 2008 la 13:42 spunea...

De vreo doua ore tot citesc retetele lui Radu Anton Roman. Prin moartea lui am pierdut un mare ROMAN. Cititi-i cartea, merita!

Simply Red on 10 ianuarie 2008 la 13:53 spunea...

Mersi de reteta, sa stii ca si eu fac un ghiveci de chiar te lingi pe degete. Pe bune ;o). Spre deosebire de reteta asta, eu niciodata nu calesc legumele (cu atat mai mult ceapa), asa ca le asez in straturi si prefer sa le tin mai mult la cuptor, la foc foarte mic. Si pe langa toate cele de mai sus mai pun: mazare, vinete, usturoi! Cel putin vinetele si usturoiul sunt esentiale. Ma rog... cate case, atatea obiceiuri. :o)

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Pur si simplu...

A person is never so empty as when he is full of himself.

Persoane interesate

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Templates