18 nov. 2007

Seara slagarelor


Cand eram mica mica, o vedeam pe mama cazand in nostalgii de cate ori la televizor se difuza cate o romanta sau slagare si succese ale timpului. Si faceam pe dura, eram cu un ochi la casetele clandestine ale lui frate-meu care asculta Modern Talking si CC Catch, Sabrina si Bad Boys Blue. Mai tarziu, tot cautandu-mi stilul, ma straduiam sa fiu ‘depechista’. Nu ma interesau romantele si toate slagarele romanesti de prin anii 80-90. Nu oficial. Sigur va amintiti, dupa Revolutie nimeni nu mai asculta muzica romaneasca. Nu tinerii, nu cei de varsta mea – deci, in mod oficial, nici eu.

Dar a existat viata si inainte de revolutie. Ba chiar o copilarie minunata, presarata taman de aceste slagare. Adica... slagarul e pentru mine cam ce e madelaina pentru Proust. Turning back to time. Eu... oscilam. Eram cand rockeritza, cand depechista, cand ma isterizam dupa Michael Jackson. Dar cand nu ma vedea gasca, ascultam si Radio Romania Actualitati - mai ales emisiunile lui Paul Grigoriu – care difuza dimineata slagare romanesti de altadata. Si urmaream si festivalul de la Mamaia, dar si Cerbul de Aur. Si, tot din aceeasi poveste, dar mai tarziu si la alt nivel zice-se, Eurovision (o sa scriu intr-o zi despre cum luam notite si dadeam note si faceam pronosticuri in privinta asta...).

Trebuie sa recunosc, ceva din mine a rezonat dintotdeauna cu muzica romaneasca de dinainte de '89. Eu nu as putea uita niciodata de Mirabela Dauer, de Corina Chiriac, Angela Similea, Marius Teicu, Nistor, Rosu si Negru, Compact, Mondial, Mihaela Runceanu, Marina Voica, Dan Spataru, Cornel Fugaru, Pompilia Stoian, Semnal M... toti, toti cei din generatia asta pe mine ma intorc intr-o stare de... placuta reverie.

Pe o parte din ei ii stim cu totii. Pe altii, eu una nu i-as recunoaste nici pe coperta discului, daca i-as vedea. Despre majoritatea, habar nu am cand au debutat sau cu ce, care au fost perioadele lor de faima - - si va spun sincer, nici nu ma intereseaza. Nu stau acum sa fac analiza si istorie muzicala predecembrista. Nu conteaza, nu ma preocupa. Am o ureche muzicala modesta, o inima cu ceva coarde de atins si un pic de voce cat sa reproduc ce aud. Ma risc si eu cu un refren din aria asta si de fiecare data ma duc departe, intr-o lume a mea, o lume in care imi face atat placere sa ma intorc, poate pentru ca la vremea aceea ma simteam atat de in siguranta... visand la cat de frumoasa va fi viata mea. Deh... aveam 8-9-10-11-12-13-14-15-16 ani! :o)

Nu am scris despre asta degeaba. Aseara am iesit intr-un restaurant elegant, de fitze si mofturi. M-am dus acolo cu prieteni sa mananc o portie sanatoasa si delicioasa de clatite si am dat peste... ‘Seara slagarelor’. Adica: o seara speciala, dedicata melodiilor romanesti vechi si atmosferei specifice anilor '70-'80. Pop, rock, romanta... Romania de odinioara. Concept de care evident m-am indragostit instant... Si nu numai eu, noi toti cei prezenti la clatite. Am ajuns sa prelungim o simpla cina la o sezatoare de peste 6 ore doar pentru ca – la un volum din ce in ce mai indraznet – am auzit numai slagare romanesti vechi. (Imi suna a pleonasm chestia asta - slagar vechi. Cine mai foloseste azi cuvantul 'slagar' pentru a numi un... hit??!!)

In atmosfera asta 'de slagar'... mi-au fost atinse coardele de la inimioara. Mi-am dorit.. macar putin... sa cant alaturi de Bogardo si Stela Enache despre anii mei de liceu, cum tineam eu soarele in mana, despre recreatii, emotii la romana, cum la mate dai de greu si ... despre eu, legendarul Prometeu.... Hehe...

Si sa cant cu Gil Dobrica:
‘Hai acasa,
Hai cu mine...
Hai cu mineeeee
Sa pornim la drum.
Ne asteapta casa noastra draga
Iarba verde si poteci de drum....”

Sa va mai spun despre ‘nu-mi lua iubiiiirea daca pleci / mai lasa-ma sa cred in eaaaaa...’? Sau despre:
‘Te-astept sa viiiiii
Sa te intorci la mine
Numai aiiiici ne va fi ceeeel mai bine
Sa treci din noooou
Cu inima-mpacata
Al casei prag
Asa ca altadataaaa...?’

Va amintiti de:
‘Daca ochii tai
Vreodata vor mai plange
Daca pasii azi
Ti se intorc din drum
Aminteste-ti, tu,
Prietene, si spune-mi
Un inceput nu e,
Nu-i un sfarsit de drum.’

Sau de....
'Vine sau nu vine,
Dati-mi un raspuns
Nu cred chiar de mine sa se fi ascuns,
Unde umbla, unde este?
De mi-ar da macar o veste
Sa stiu ca exista si mi-ar fi de-ajuns.
Sa-i amintiti, va rog frumos, adresa mea
Cand va-ntalniti cu fericirea...
Casa cu plopi, strada Sperantei, la parter...’

Pe asta nu sunt convinsa ca v-ati aminti-o lesne:
‘Iubire, bibelou de portelan
Obiect cu existenta efemera
Te regasesc pe-aceeasi etajera
Pe care te-am lasat acum un an...
Iti multumesc, dar... cum? ce s-a-ntamplat?
Ce suflet caritabil te-a pastrat
In lipsa mea, in lipsa ei, in lipsa noastra
Ce demon alb, ce pasare albastra,
Ti-a stat de veghe atata timp
Si te-angrijit
De nu te-ai sparat
Si nu te-ai prafuit....????”

Cu asta termin, gata:
“Daca pleci, vreau sa vin cu tine
Daca pleci, ia-ma si pe mine
Daca pleci, n-ai sa poti trai cu tot
Ce-a fost si nu mai vrei sa stii...’

:o))))

Oricat m-as agita fredonand in timp ce scriu, nu cred ca va conving cu versurile. Am cautat pe youtube sperand sa gasesc mai mult, am reusit doar ce se vede mai jos. Un tip a luat initiativa si a compilat slagare romanesti intr-o coletie cu 2 serii. Si linkurile astea sunt foarte la indemana. Daca nici asta nu e suficient, va recomand direct restaurantul Elements – Str. Buzesti (la ora asta... nu mai dau de numarul de telefon pe Google, daca va intereseaza, pot face rost de telefon ... pe lumina). Poate aveti sansa ca ei sa mai organizeze o astfel de seara toamna asta, va garantez, se merita!

Pana una alta... cu un suflet usor si cald ca la 15 ani... va recomand cateva refrene.

Si un cascat si un soptit si lin.. somn usor prieteni!

ZA LIST:

Prieten drag - melodia cea mai draga mie, o canta Pompilia Stoian dar nu am gasit decat aceasta redare... e primul cantec din serie...

Mondial - Romanta fara ecou

Angela Similea - Refrene cunoscute

Mihaela Runceanu – De-ar fi sa vii

Mihaela Runceanu – Fericirea are chipul tau

Marian Nistor & Mirabela Dauer - Frunza mea albastra

Stela Enache- ani de liceu

Marina Voica - Intr-un colt de cafenea

Ilie Micolov - Dragoste la prima vedere

Eva Chis/Kiss??? - E scris in stele (stiu... stiu ca nu e originala... dar are si ea un loc in amintiri; cum se scrie numele ei???)

Gica Petrescu - Cel mai frumos tango

Dida Dragan - Deschideti poarta soarelui

Loredana Groza - Buna seara, iubito

Madalina Manole ft. Costi - Fata Draga (nu am vrut formula asta.. dar nu am gasit alta...)

Laura Stoica - Un actor grabit

Gheorghe Gheorghiu-Unde dragoste nu e, nimic nu e

Ducu Bertzi-Floare de colt

Semnal M - La fereastra ta

Carmen Radulescu - Nu Stiu

Iris - Floare de iris

Rosu si Negru - Pseudofabula

Ducu Bertzi - M-am indragostit numai de ea

COMPACT - Cind Ma Gindesc La Tine

Compact - O noapte si o zi

Marian Nistor – Domnisoara

Mi-e prea somn... ma gandesc ca intr-o zi poate ma ajuta cineva sa fac lista asta bigger and bigger... voi sa vreti. Eu tot aici sunt.

PS: sunt asa de multe de povestit pe tema asta cu slagarele romanesti... sigur revin. Ba chiar poate pregatesc o lista cu TOT ce imi amintesc in timp. Inclusiv romante. Pe cineva trebuie sa mai intereseze, musai. :o)

3 Comenteaza:

Anonim spunea...

Am auzit aseara la Teatrul National o poveste extraordinara spusa cu mult umor de Ion Caramitru. Intr-un spectacol/sueta cu J. Raducanu, in care s-a recitat mult din Nichita Stanescu, cei doi isi aminteau cu drag de vremurile pe care le-au petrecut cu acesta, de petrecerile pe care le faceau, de filozofarile la care ajungeau...si de cum a ajuns Caramitru sa isi explice versurile lui Eminescu "pe langa plopii fara sot adesea am trecut, ma cunosteau vecinii toti, tu nu m-ai cunoscut..." :-)

Cica intr-o seara il suna Nichita pe Caramitru (citez din amintiri)
"Auzi, tu ai masina?"
"Am"
"Ma duci si pe mine la iubita mea?"
"Te duc"
Se urca in masina....
"Incotro?"
"Balta Alba"
Merge ei ce merg, ajung ei in Balta Alba, la care Caramitru "Si mai departe? Pe ce strada sta..."
"Nu stiu"
"Cum nu stii?"
"Nu stiu adresa"
"Dar ai mai fost la ea, stii pe unde sta?"
"Am mai fost. Prima la stanga, a doua la dreapta, iar la stanga....Aici"
"Cum aici?" (se oprisera in mijlocul unei strazi, in pustiu)
"Aici"
"Stie ca vii? Te asteapta?"
"Nu"
"Pai, si atunci de unde stie ca ai venit?"
"Ea vine daca vrea" Si iese din masina si incepe "Marieeeeeee, Marieeeeeee"
Si vecinii incep "ia mai du-te, scoate, drege..."

Si asa isi explica Caramitru cum a trecut Eminescu de multe ori pe langa plopii fara sot si cum au ajuns sa il cunoasca totii vecinii ei, mai putin ea ;-)

Anonim spunea...

Multumesc frumos pentru link-uri, ma consider fericita ca am crescut in perioada slagarelor si ca le pot "gusta" si intelege mult mai profund decat cei din generatia "hit-urilor" :-)
Pentru ca am crescut pe muzica lor, pe versurile astea care chiar inseamna ceva pentru noi.
Uof, paraca am fi la 80 de ani amintindu-ne de vremurile de odinioara :))

Anonim spunea...

Multumesc frumos pentru link-uri, ma consider fericita ca am crescut in perioada slagarelor si ca le pot "gusta" si intelege mult mai profund decat cei din generatia "hit-urilor" :-)
Pentru ca am crescut pe muzica lor, pe versurile astea care chiar inseamna ceva pentru noi.
Uof, paraca am fi la 80 de ani amintindu-ne de vremurile de odinioara :))

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Pur si simplu...

A person is never so empty as when he is full of himself.

Persoane interesate

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Templates