24 feb. 2008

Pentru Romania


In timp ce veti citi acest post, ar fi ideal sa ascultati melodia care ii face obiectul.

Biondo - 'Shine'


Au trecut cateva minute de cand s-a terminat finala locala pentru Eurovision. Acum se voteaza si am votat si eu. Am votat cu... Suedia, pentru Romania. Biondo. Am trecut peste socul initial, ca m-am trezit fata in fata cu televizorul, rupta de lume si de stiri si nu stiam ca in finala ROMANEASCA s-au calificat 2 formatii SUEDEZE. Nu stiam ca se poate asta. Sunt o dezinformata. Bad girl!

Anyway, sunt o dezinformata placut impresionata, pentru ca mi-a placut melodia. E un feeling ciudat, inca neclarificat in mintea mea, de romanca. Niste suedezi frumusei sa cante in numele nostru la Eurovision 2008, pe 20 mai, la Belgrad, o melodie care mi-a placut mult?! Sunt confuza, cum spuneam.

Feelingul no. 1 este ca o melodie ca asta ne poate aduce trofeul acasa, ne scoate si pe noi putin din cvasi-anonimatul in care traim fata de Europa asta, framantata, carcotasa, mereu cu pasi inainte, mereu mai desteapta, mai civilizata, mai puternica, mai... oricum am vrea sa ii spunem tot in comparative de superioritate este fata de noi. Deh, asta-i viata cand in expresie te afli dupa ‘decat’. Europa e mai ORICE decat noi, romanii. Au dovedit-o in atatea randuri incat... nici nu mai are rost sa comentez. Si cand spun Europa ma refer la tarile din Europa. Acelea multe, pe care le stim toti, le avem pe lista de ‘wish to go’ cand vine vorba de vacante, acelea pe care le pomenim cand visam la ceva mai bun, pe care le jinduim din atat de multe puncte de vedere ca lista ar putea fi mai mare decat ma tine pe mine puterea de a recunoaste acum. Si da, recunosc, desi imi iubesc neconditionat natia: eu am pe lista.. pana si Andorra, dar nu am ajuns inca in Maramures. I know, bad, bad, bad girl! Asa: divaghez si o sa ma acuzati ca nu recunoasc valorile romanesti. Le recunosc, dar din pacate s-au adunat toate celelalte cu varf si indesat asa ca in seara asta NU am votat cu o formatie romaneasca. Sa revin.

Poate ca stau prost cu patriotismul la ora asta, dar am ales calea inimii. Am mers pe ‘my inner call'. In ultima vreme fac un exercitiu constient din a-mi asculta instinctul. Aleg si iau decizii in functie de feelingurile care ma fac sa tresar. Cat pot de mult. In seara asta am tresarit. Mi-am facut repede calculele si mi-am dat seama ca nu am ce sa aleg dintre interpretarile romanesti (bune si ele, unele, dar nu ca ‘Shine’).

Peste astea toate... am apreciat ca melodia suedezilor este un cantec puternic, poarta un mesaj de pace, de iubire, de credinta si se va auzi in casele a milioane de sarbi care probabil acum se simt... sfartecati. De aceeasi Europa aroganta. Plus alte natii la fel, MAI cu motz, de peste ocean. Gata, nu mai fac politica, oricum nu ma pricep.

Sunt foarte curioasa sa vad cum va fi. Indiferent de rezultat (desi anticipez unul foarte frumos), imi voi aminti seara asta cand am ales pentru Romania, dar nu cu romanii.

Ca sa aveti cu adevarat termenul de comparatie, aceasta este probabil cea mai buna melodie in interpretarea unei formatii romanesti. Zic eu... Inca nu s-au afisat rezultatele.

Nico si Vlad Mirita - 'Pe-o margine de lume'


PS: Ma duc sa vad cine castiga totusi. Deja mi-am pus in agenda ca sunt ocupata pe 20 mai. Ma uit la Eurovision!

----------------------------------

Later edit: Au castigat Nico/Vlad Mirita - 'Pe o margine de lume'. A votat intai poporul: mii cu Nico/Mirita, alte mii cu Biondo. Au fost CATEVA puncte diferenta intre ei. Doar cateva puncte cand vorbim de mii de voturi! m-am bucurat sa vad cati altii ca si mine au trecut de prima impresie, primul imbold: nu sunt romani, ce cauta in competitia mea?!

Interesant este ca pe urma si-au exprimat parerea si fiecare din cei 12 membri ai juriului, au dat note de la 1 la 12 pentru fiecare melodie. Si din 12 membri, specialisti renumiti, oameni de muzica, adica 'autoritatea' in domeniu, 9 au acordat 12 puncte si unul a dat 11 puncte pentru Biondo in defavoarea 'marginii de lume'. Biondo a recuperat teren mult, dar juratii s-au impotmolit la final, cand intre cele doua melodii ramasese diferenta de doar 3 PUNCTE. A venit o doamna patrioata si a notat foarte gresit: 9 puncte pentru Biondo. Din 12. Si asa favoritii mei au terminat cu 264 puncte fata de 271 Nico/Mirita.

Un rezultat, as zice eu, la limita dintre nationalism si nationalism prost inteles intr-o lume pragmatica si evident superioara noua, insensibilia dar de care, vai, vai, cam avem nevoie, nu?! Da, soro, avem nevoie. Biondo au pierdut doar pentru ca sunt suedezi. Atat. Au venit aici sa faca un business de tip win-win (I get money and image, you get image and the contest) si romanii i-au taxat. Pardon: o mica mica mica parte de romani in continuare refuza sa accepte niste adevaruri usturatoare, precum pozitia noastra in comparatiile de mai sus. Imi si imaginez dialoguri in caminele autohtone: Eu sunt in Romania, votez cu Romania. Ia lasa-ma in pace cu chestia asta! Ce cauta, soro, suedezii astia in Eurovisionu' nostru?! Pai, nu mai cauta nimic acum :o).

(Paranteza: o ridicola membra din juriu vine la microfon pentru a da note si citeste, in spirit de fronda evident, toate titlurile melodiilor in limba romana, in conditiile in care 80% erau exprimate in engleza. Si da intr-un ridicol jenant: 'Come this way', a lui M. Moga, ea traduce 'Vino incoace'. Railroad, railroad - Rednex si Ro-Mania - fireste ii spune in mod ostenativ: Cale ferata, cale ferata... Oh, jiiiz, give me a break lady! And get yourself a ticket to Europe! Mi s-a parut ri-di-co-la, un exemplu elocvent al reactiei anti-alte-natii de care nu aveam nevoie acum ca sa aratam ca intelegem si noi cum merg treburile prin Europa.)

Ramanem deci la marginea de lume. Nu e rea melodia romaneasca, deloc. Din fericire a fost o competitie stransa, cu multe melodii foarte bune. Am simtit-o si pe asta.. dar nu la fel. Iar acum, ca o reascult, imi suna un mic clopotel de plagiat... Sunt dezamagita. Si sper sincer ca italienii vor intelege mesajul de pace si de iubire - aste punctul tare la melodia castigatoare. Thanx God ca am puterea sa trec peste astfel de mici drame competitionale (cu miza nationala) si... eu zic ca pana maine imi trece. Si pe 20 mai, oricum, am o data pusa deja in agenda :o). O sa le tin pumnii alor nostri, dar... raman cu un dar...

0 Comenteaza:

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Pur si simplu...

A person is never so empty as when he is full of himself.

Persoane interesate

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Templates