5 oct. 2009

Constiinta umana... for dummies like me


Luni, 5 octombrie 2009

Ca tot ma intrebam eu unde isi are sursa primordiala invazia asta teribila de ratiune, logica, milioane de ganduri care ne guverneaza viata. Ca tot ma intrebam ce seaman de-al nostru se plictisea asa tare de a inventat timpul, de ce avem trecut, prezent si viitor; ca tot ma frasuiam si nu dadeam de cap dilemei instinct/emotie; ca tot ma chinuia chestiunea constiintei... Ei bine, iata un raspuns plauzibil:

“... Ken Wilber, un cartea sa Up from Heaven (“Mai sus de Eden”), propune si el o teorie a evolutiei constiintei. Dupa opinia lui ar exista sapte niveluri ale constiintei (omul modern de mijloc s-ar afla in stadiul al patrulea) care reflecta stadiile de evolutie ale spetei umane in general.

Primul nivel se desfasoara de la aparitia omului, cu 6 milioane de ani in urma, pana aproximativ in anul 200.000 i. Hr. Omul traia atunci intr-o ignoranta fericita a unei stari pe care nu o diferentia deloc de natura inconjuratoare. Acesta este stadiul arhaic sau uroboric.

Apoi a urmat stadiul magic sau tiphonic, ce s-a desfasurat pana in jurul anului 10.000 i. Hr. si in care constiinta omului se trezeste putin cate putin. Corpul incepe a fi perceput ca fiind separat de lumea exterioara si se instaleaza inceputul gandirii magice. Viata insa se scurge intr-un prezent infinit, lipsit de constiinta timpului. Lumea visului nu este separata de lumea fizica.

Intre anii 10.000-2.500 i.Hr., intervine stadiul mitic si comunitar. Apare notiunea timpului, un timp ciclic, impartit in anotimpuri, ce corespunde inceputurilor agriculturii. Este onorata Marea Mama, si notiunea de divin este reprezentata printr-o energie de tip feminin.

[(...) Reperele temporale atribuite fiecarui stadiu raman relative, caci se pare ca anumite civilizatii disparute (cea a Atlantidei sau cea lemuriana) au manifestat, la un nivel global, stadii de evolutie mult mai avansate decat cele descrise de Ken Wilber. (...)]
Stadiul eului se imparte la randul lui in trei epoci: cea a eului scazut, care dureaza intre 2.500 i.Hr. si 500 i.Hr.; cea a eului mediu, care dureaza intre anii 500 si 1.500 d.Hr.; si, in fine, cea a eului puternic, care se intinde din 1.500 si pana in prezent. In aceasta faza se ajunge in sfarsit la notiunea de constiinta capabila sa reflecteze asupra propriei existente. Se dezvolta gandirea logica. Mitul eroic triumfa asupra celui al Marii Mame, insa in loc sa il transceada, il striveste si da nastere unei culturi masculine ce inlocuieste cultura feminina. Ratiunea si instinctul sunt asezate in opozitie. Simtul timpului se transforma si devine spatial. Notiunile de trecut si viitor modifica profund trairea emotionala. Intr-adevar, odata posedata constiinta viitorului, teama imaginata in viitor se transforma in anxietate prezenta. Judecata emisa in legatura cu un act trecut sau prezent se poate transforma in sentiment de culpabilitate. Cel care nu traieste decat in prezent nu este sensibil la asemenea subtilitati emotionale. Iata reversul medaliei constiintei de sine.

Pasajul din Biblie care se referea la Arborele Cunoasterii evoca acest stadiu. Adam si Eva sunt izgoniti din paradisul terestru (din starea pe care o da trairea in prezent): au constiinta propriei nuditati si vor s-o ascunda. Este inceputul manifestarii constiintei de sine, cand nu mai pot ramane in acea stare de fuziune cu mediul lor inconjurator. Este interesant de constatat ca numeroase cai de practica spirituala cauta sa ofere modalitati de a reveni la o constiinta mai ancorata in prezent. Stadiul urmator, evolutia transpersonala in care suntem pe cale sa intram ca grup uman, este etapa care duce la stadiile ulterioare, in cadrul carora se deschide superconstiinta.

Pe acest fundal al evolutiei umane, Ken Wilber propune urmatoarele idei: in fiecare stadiu de evolutie apar anumiti indivizi care manifesta o constiinta apartinand unor stadii mai avansate. Atfel, la mijlocul stadiului eului mediu, au aparut fiinte precum Krishna, Buddha sau Hristos, a caror constiinta se afla deja la nivelul superconstiintei – cu alte cuvinte la trei sau patru niveluri mai sus decat marea masa a populatiei. (...)”


Am citat din Maud Sejournant - 'Cercul vietii', Editura Elena Francisc Publishing, 2008.

0 Comenteaza:

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Pur si simplu...

A person is never so empty as when he is full of himself.

Persoane interesate

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Templates