12 mar. 2009

Lectia de Istoria Religiilor


Trebuie sa recunosc ca de cateva luni - dupa cum se vede - capacitatea mea de a asterne ganduri si impresii s-a atenuat atat de mult, incat mai mult absentez din acvariu. Ceea ce nu imi doresc, desi starea de 'platfus' inspirational este reala si prezenta.

Aseara insa, mi-a venit o idee. De luni de zile parcurg lecturi spirituale si ma incearca o sete de cunoastere de care ma bucur enorm, pentru ca niciodata nu am citit cu atata consecventa.

Printre altele, recent, mi-am cumparat o super carte editata de Acvila - Marile religii. Si, in timp ce o rasfoiam, citind despre credintele si cultele stramosilor nostri, mi-am amintit ca in liceu - fiind la clasa umanista - am avut sansa unui an, clasa a XI-a cred, in care profesoara noastra de istorie ne-a predat Istoria Artei si Istoria Religiilor. Atat de mult mi-au placut aceste cursuri, incat am pastrat - si inca mai am - caietele cu notite. Instant, le-am cautat. Si le-am gasit.

Si m-am cufundat in amintiri vazand cu ce meticulozitate ma straduiam sa scriu, intr-o caligrafie aleatorie, tot ce spunea profesoara. Nici nu era usor. Trebuia sa tin in scris pasul cu fraze complicate, ce curgeau cu o daruire extraordinara pentru materia de curs, dintr-o minte absolut fantastica, a carei cultura generala m-a fascinat si m-a facut sa iubesc tot ce tine de misterul istoriei si codificatele mesaje ale artei.

Am frunzarit paginile, trecand de la primele semne de ocultism ale civilizatiilor preistorice, facand un raid peste taramurile europene, amer-indiene, altaice, chineze si japoneze, reamintindu-mi de confucianism, taoism, zoroastrism, dar si de contemporanele budism, jainism, hinduism, crestinism, islamism... Lectura acestor caiete este inimaginabil de placuta.

Atat de placuta... incat m-am decis sa preiau pe acest blog continutul caietului de Istoria Religiilor. Sunt vorbele unuia dintre cei mai extraordinari mentori pe care i-am avut, doamna profesoara de istorie Branitescu (din pacate nu retin al doilea nume). Si cumva... as vrea sa cinstesc impactul pe care aceasta femeie speciala l-a avut in viata mea. Nu mai stiu nimic despre ea, nici cum as putea sa o regasesc, si poate ca nici nu e nevoie acum. Important este ca voi crea aceasta noua categorie pentru ea, pentru vremea aceea minunata de liceu si pentru amintirea orelor de istorie, atat de dragi mie!

Sper ca si voi - fideli sau trecatori cititori ale acestor pagini - sa gasiti util si interesant periplul propus de caietul unei oarecare eleve de liceu... O sa fie ceva de genul asta, cu ceva detalii si explicatii descriptive :o).

Voi reveni cu... prima lectie! :o)

5 Comenteaza:

Anonim spunea...

Stiai tu ca o sa mushkam din provocare si nu te-ai inselat...
Din link-ul prezentat sunt de acord doar cu datarile si mai putin cu "desenele de pe harta"! Aici e vorba de ponderea populatiei vs religii, deci cateva cifre statistice in flash-ul ala colorat ar fi fost indicate... spre exemplu nu toata America(la cati talmud-isti "bar-misztva" sunt acolo...) si Europa sunt crestine! Ai putea continua serialul cu cate o povestire a vietii pe scurt al fiecarui lider spiritual, promit sa vin cu completari, mai ales in materie de religie crestina :)
Oricum, cea mai interesanta e povestea lui Yahvee-Hristos, nu stim cu precizie cand s-a nascut, cand a murit, nu exista marturii istorice ale celebrilor lui contemporani despre el(Seneca, Pilat din Pont, Tacitus etc.), dar a avut o asa mare influenta ulterioara... se poate spune ca a avut un PR formidabil, nu? ;)

Simply Red on 12 martie 2009 la 13:57 spunea...

Evident abordarea in flashul prezentat e una generalissima :o). Cat despre cea mai lunga campanie extra/supra/non/on mediatica din jurul Bibliei si a povestilor ei alegorice... ce mai e de zis?! Prea s-a zis destul, prea se citeste doar praful de pe Cartea Cartilor.

Despre vietile marilor profeti da, promit vesti. Apropos, in caietul de religie am gasit si o lucrare de control: subiectul era Viata lui Siddartha Gauthama (Buddha). Am luat nota 9. Scrisesem la final 'Dalai lhama'. Si s-a ofticat profa: cum domnule... lhama cu litera mica?! Outrageous! 9! Stai jos! :o))

Lucian on 12 martie 2009 la 17:44 spunea...

interesanta harta cu raspandirea religiilor, e ceva de genul religion for dummies :)

Tudor on 13 martie 2009 la 07:43 spunea...

Subiectul ma depaseste complet. Mereu surprinzatoare!

Simply Red on 13 martie 2009 la 10:33 spunea...

Ma bucur ca va incanta ideea. Sunt curioasa sa vad cine termina lecturarea primei lectii :o), in care vom discuta despre... Religia popoarelor din Mesopotamia. De mentionat ca mi-am dat seama ca acest caiet pe care l-am gasit este partea a II-a. Lipsesc informatii despre cultele popoarelor preistorice. Dar imi amintesc perfect despre cum toceam cand venea vorba de dolomiti si ocru rosu si totemuri gasite in morminte comune, in care familia era ingropata de vie, alaturi de defunct. Ma rog... in curand vom vedea lectia 1, Babilon Assurbanipal, Nabucodonosor, asirieini, sumerieni, babiloniei... Mie imi place tare! Sper sa nu va pierd pe drum! :o)

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Pur si simplu...

A person is never so empty as when he is full of himself.

Persoane interesate

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Templates