26 mar. 2009

Dumping la Tarom


Impreuna cu prietena mea, Ioana Musetzel, am decis ca vom profita de criza, schimband ruta si mijlocul de transport de la si catre birou. Circulam cu avionul!

25 mar. 2009

MargaritaVille




M-am gandit sa va ofer o gura de buna dispozitie si, cand sa o postez, vad ca ea consemneaza postul cu numarul 300 pe blog. Frumos! Iaca si buna dispozitie cu Jimmy Buffet! Va salut din MargaritaVille! Cheers pentru 300!

Nibblin on sponge cake
Watchin the sun bake
All of those tourists covered with oil
Strummin my six-string
On my front porch swing
Smell those shrimp theyre beginnin to boil

Chorus:
Wastin away again in margaritaville
Searching for my lost shaker of salt
Some people claim that theres a woman to blame
But I know its nobodys fault

I dont know the reason
I stayed here all season
Nothin to show but this brand new tattoo
But its a real beauty
A mexican cutie
How it got here I havent a clue

Chorus:
Wastin away again in margaritaville
Searchin for my lost shaker of salt
Some people claim that theres a woman to blame
Now I think
Hell, it could be my fault

I blew out my flip-flop
Stepped on a pop-top
Cut my heel had to cruise on back home
But theres booze in the blender
And soon it will render
That frozen concoction that helps me hang on

Wastin away again in margaritaville
Searching for my lost shaker of salt
Some people claim that theres a woman to blame
But I know its my own damn fault
Yes and some people claim that theres a woman to blame
And I know its my own damn fault..

24 mar. 2009

De-ale casei...


M-am prins. Poti sa te dai peste cap, sa faci planuri, sa vizualizezi finalul in cele mai mici detalii, sa tragi din greu, sa dai totul ca sa ajungi acolo, la imaginea viselor tale... daca in toata povestea asta depinzi cat o farama de altcineva neatent si superficial... toata strategia ta se poate narui ca un castel de carti.

Asa mi-a stricat mie croitoreasa perdeaua. Ultima perdea de care aveam nevoie in casa. Ultima reduta in urma renovarii de acum 4 ani. Mi-am luat si ultima perdea. (OK, ar mai fi nevoie de niste lustre, dar alea chiar pot sa mai astepte. Prietenii vor stii de ce, mai ales cand vom sta la taclale de lumina lumanarilor – ce nevoie sa mai ai de lampi si lustre fitzoase si elegante?!!)

Revenind la perdea... Am vrut sa iasa intr-un fel. Si... intr-un ‘fel’ a iesit, pentru ca mi-a stricat croitoreasa toata povestea. Eu i-am zis sa nu taie deloc din lungime, mai ales pentru ca la prima spalare materialul va intra la apa, dar m-am trezit cu perdeaua la 15 cm de podea. I-am oferit si am cerut 3 bucati separate, doamna cu acul s-a gandit ca trebuie sa le uneasca. Si, evident, nu a putut bunghi perdeaua cu draperia, asa ca una e mai lunga si una e mai scurta. De ce sa avem in fata ochilor un perete armonios ‘imbracat’?

Sunt suparata. Probabil nu ma asteptam sa faca atatea greseli. Abia am asteptat aseara sa o montez, i-am pus si floricele, gandisem eu povestea biroului in care sa intru ca pe o pajiste plina de flori multicolore... Ei bine... am perdea verde, am draperie si mai verde, am si flori colorate... dar nu ma pot bucura pe deplin de camaruta asta. Nu cand vad cum perdeaua atarna pe perete ca o pereche de pantaloni intrati la apa, lasand descoperite intr-un mod caraghios gambele purtatorului nepasator.

M-am gandit sa ii fac o bordura de floricele, jos, ca sa compensez greseala croitoresei. Si probabil ca asa voi face. Cand insa... nu stiu. Intai trebuie sa imi treaca dezamagirea. Din avion nu se vede, de verde e verde... sper sa imi treaca soon.

************************

Ca sa schimb nota, dar sa ramanem in acelasi spatiu, va prezint cea mai noua si revolutionara (ha!) modalitate de a stoca cercei, inele si alte gablonturi pretioase, care acum – fac pariu – zac si la voi... aruncate in cutii peste cutii, claie peste gramada. Nu m-ar mira ca de unele bijuterii chiar sa fi uitat. Ei bine, nu e pacat de banii investiti acolo?! Iata o formula minunata, chiar decorativa, de a-i scoate la lumina, de a va lasa inspirate dimineata, cand nu stiti cu ce sa va impodobobiti ziua si – mai ales - de a pastra bijuteriile intr-un mod care le protejeaza.

Aceasta formula de stocare si prezentare s-a infiintat in casa mea dupa o reteta oferita de Principessa. Si iata 'reteta':

- se cumpara o rama de marime potrivita necesitatilor si stocurilor voastre :-)
- se face rost de polistiren expandat, zapada artificiala, scrashnitoare, scartz (nu am mai intalnit material de bricolaj si constructii care sa aiba atatea nume... :o)
- se taie scartzul (asa imi place cel mai mult sa-i zic) pe forma ramei
- se plaseaza in rama, unde - daca l-ati taiat cu grija, intra per-fect!
- cerceii se pot infige direct in scartz sau se pot atarna pe bolduri
- avantajul cu boldurile este ca asa puteti pastra aici si inelele
- for fun: scartzul se poate colora dupa bunul plac cu spray (eu mi-l voi face, evident, verde).

Cat priveste colierele si margelele, care mai de care mai lungi, mai groase si mai complicate... le tin pe un umeras. Asta pana la proxima vizita la IKEA, de unde intentionez sa cumpar niste cuiere micute. Imi voi face un colt de perete special pentru... bijuterii, galbonturi si alte briz-brizuri din astea! :-)

23 mar. 2009

Ce oportunitati ai pierdut in viata si... cum le aduci inapoi?



A Thousand Words from Ted Chung on Vimeo.

Boacane de primavara


A venit primavara... numai fluturasi in capsorul meu. Nu glumesc. Sunt atat de aeriana, incat ieri am plecat din casa cu cizme de culori diferite in picioare. Am 2 perechi similare, una e maro inchis, cealalta e lacuita, neagra. Si ieri dimineata, cu ochii carpiti de somn si grabita, m-am incaltat ca Sholea. Si mai interesant e ca am umblat toata ziua asa, fara sa imi dau seama. Abia pe la 4, in vestiar la sport, cand ma schimbam, am vazut oroarea. Si dintr-o data ziua nu a mai fost la fel. Am aflat eu, toata lumea stie. Toata lumea stie ca azi m-am incaltat cu o cizma neagra si una maro. Tiiiii... ce-or fi zis cei ce m-au vazut pana acum? :-)

Ei bine, m-am amuzat de mama focului. Nici vorba de stanjeneala, nici vorba sa imi pese cat de un crampei. De fapt, intamplarea mi-a adus aminte de copilarie, de boacanele pe care le faceam... Toti avem amintiri de genul asta cred. Ce... voi ati stiut sa va incheiati la sireturi din prima? Voi nu v-ati incheiat camasa gresind ordinea nasture-butoniera macar cu un pas? Voi nu ati purtat niciodata maieul sau chiloteii pe dos? Nici nu vi s-a desfacut fermoarul la pantaloni? Nici nu ati purtat sosete cu aerisire, prin care sa iasa cartofii?!? Eeee... iac-asa: eu la 32 m-am incaltat cu cizme de 2 culori diferite. Maaaare branza! :o)

A venit primavara,
Numai fluturasi in capsorul meu...
Hihi, haha, hihi...
Ce te uiti la piciorul meu...?
Ma incalt cum vreau eu..!

Sic!

18 mar. 2009

Clubul de joi, in care facem ce vrem noi!


Nu stiu daca din intamplare sau nu (nu cred o iota ca ar exista coincidente).. am ratacit caietul de istoria religiilor. Cred ca atat m-am atasat de idee si de lecturile astea, incat cineva de acolo de sus a zis, dupa ce am postat prima lectie pe blog... mai fato, poate ca tie ti-o placea sa petreci timp cu stramosii, dar de ce sa ii ostenesti si pe altii cu subiecte din astea?! Deh, una peste alta, pentru moment ati scapat. Am ratacit caietul. Evident, o sa il gasesc si o sa revin cu lectia 2. :-P

In rest... my life is 'brilliant'. Maine seara voi gazdui Clubul de Joi (in care facem ce vrem noi, sic!). E o initiativa despre care nu am scris inca pe blog... tocmai pentru ca am vrut sa fie ceva special, dar uite ca suntem deja la a 3a intalnire si nu se cade sa aman atat de mult o asa poveste frumoasa.

Impreuna cu alte 6 prietene, am pus la cale un club de lectura si... miscellaneous ca intre fete. Ne intalnim o data pe luna, a 3a joi din luna, mai exact, ca de aia ii spunem Clubul de Joi (CeDeJe), si discutam despre o carte pe care am agreat in prealabil sa o citim toate. Prima intalnire a fost de organizare, am setat niste directii, reguli si posibile teme de discutie si entertainment. La a 2a intalnire, Principessa ne-a fost din nou gazda si am discutat despre 'Citind Lolita in Teheran'. Acum e randul lui Elizabeth Gilbert si a senzationalului ei volum "Mananca, roaga-te, iubeste".

Pe langa carte, in cele cateva ore pe care le petrecem impreuna, planuim si facem o groaza de lucruri. Ioana Barosana ne-a vorbit despre islamism si lumea araba. Eu am recitat poezie si le-am invatat pe fete sa... impatureasca un tricou din cateva miscari (dupa cum vedeti, din lumea noastra misandrista, gasim o secunda si pentru ceva util gospodariei, de care pot beneficia partenerii; ca tare-i bine cand te trezesti dimineata, te duci la dulap si scoti un tricou proaspat calcat, frumos impaturit, ca scos din tipla... hehe!). Evident, pe langa toate cele, bem si mancam, cat mai natural cu putinta, sic!

Si joi e randul meu sa fiu gazda. Am de pregatit din nou o poezie (sau mai multe), am de pregatit ceva informatii despre marile religii ale lumii (sic! again!), si... ta-naaaam... vreau sa invat cum se face nodul la cravata. Nu ma amagesc ca asta va fi usor! Dar diseara si maine o sa repet chestia asta, ca sa fiu in stare sa predau lectia fetelor. Poate cer ajutor si de pe la colegi, who knows... Tiii.. ce-o sa ne mai distram!

Seara va fi impanata cu sfaturile Mirunei, care este specialist consultant Feng Shui, cu lectia despre ceaiuri pe care o pregateste Ioana Barosana si de tendintele modei in acest sezon, evident de la Principessa.

Cu siguranta intalnirea de maine va fi savuroasa, cel putin la fel de savuroasa ca si cartea in discutie. Fetelor (mai ales!) si baietilor (recomand!) ati citit 'Mananca, roaga-te, iubeste'? Cine a pus mana pe ea, stie la ce ma refer... Cine nu, you'd better, soon! E numai de castigat pe acolo.

Mda. Nu sunt happy cu aceasta prima prezentare a CeDeJe (sau, cum ii mai spunem noi... Clubul Amasoanelor), dar pana la urma asta este. Trebuia sa introduc subiectul in propozitie, nu de alta dar am promis fetelor ca o voi face. Si acum, ca introducerea a fost facuta, ar trebui sa ma tin de treaba si sa revin cu povestile 'post CeDeJe'.

PS: In primul brainstorming s-a nascut o idee care mie imi place foarte tare. A fost vorba ca nu ar strica sa invitam, la un CeDeJe, 2 sau 3 barbati, prieteni care sa accepte provocarea de a face fata tiradei noastre de intrebari despre... orice. Ma amuza tare gandul asta. Ii si vad, pe unii dintre prietenii mei, asezati in 'scaunul electric'. Relu, Thorn... sunteti printre cei vizati :o)! Don't run, please! :o)

13 mar. 2009

Religia popoarelor din Mesopotamia


Cu Mesopotamia antica incepe caietul. Imi este evident ca e vorba de trimestrul II, nu am caietul din primul trimestru, cu siguranta a vizat preistoria. Prima lectie nu e datata... sunt cateva greseli si cuvinte pe care nu le dibuiesc, asa ca pe ici pe colo am mai umplut propozitiile. Totusi, in proportie de 99%.. va invit la o mica lectie de istorie a religiilor cu doamna profesor Branitescu de la Grigore Moisil. Hope you enjoy. Cui ii este somn de la titlu deja, avertisment, in clasa nu se admit comportamente neadecvate :o). Daca nu va place antichitatea... reveniti mai incolo. Ca o sa vorbim si despre chestiuni mai moderne :o).

*******************

Desi exista foarte multe izvoare istorice, acestea nu permit intelegerea reala a esentei credintelor religioase din Mesopotamia. Aceasta religie este greu de inteles datorita faptului ca nu era unitara. Existau foarte multe orase, state, fiecare cu zeii lor si cu o structura religioasa complicata. Au existat 2 grupe de popoare cu credinte religioase diferite:

- sumerienii si akkadienii
- babilonienii si asirienii

Desi lipsita de unitate, religia acestor popoare are totusi niste trasaturi generale:

- credinta politeista. Dupa invatatul D... (cuvant indescifrabil) au existat cam 3300 de nume de zeitati. Fiecare oras stat isi avea zeul suprem si zeitati secundare. Unele zeitati erau personificari ai astrilor si constelatiilor ceresti (soare, luna).

- religia acestor popoare avea trasaturi astrale si cosmice foarte puternice. Ei socoteau ca totul este scris dinainte prin miscarea astrilor.

- tendinta antropomorfa accentuata. Socoteau ca zeii lor au forma de oameni si ca erau nemuritori. Oamenii erau muritori cu exceptia lui Utnapistim si a sotiei sale, omul ales de zei sa supravietuiasca dupa Potop.

- mitologie foarte bogata, cu mituri foarte frumoase (legenda despre potop, legenda lui Ghilgames si Enkidu)

- soarta omului ramane ca a unei fiinte supuse mortii si destinului

- credinta in demon, in fata caruia omul este neputincios

Schita istorica

Originile civilizatiilor din Mesopotamia se leaga de numele sumerienilor si akkadienilor.


Sumerienii, popor nesemit, au venit in sud dinspre nord, in mileniul IV i.Hr. si au adus o cultura inchegata si o civilizatie superioara. Istoria lor este plina de rivalitati intre orasele state. Dintre acestea, ajunge la suprematie Umma. Sunt cuceriti de akkadieni care in mileiul III i.Hr., se stabilesc in nordul Mesopotamiei. Sargon, regele lor, face cuceriri pana in Asia Mica.



Tot in mileniul III i.Hr. Akkadul este cucerit de Amoriti, care intemeiaza un alt stat numit Babilon, ce atinge o mare dezvoltare in timpul lui Hammurabi. Si acest regat cade sub stapanirea altor popoare (hititi, casiti), apoi a asirienilor care vor intemeia un puternic stat sub Tiglath-Palassar, Sargon al II-lea, Assurbanipal care va fi invins de mezi si al carui oras, Ninive, va fi distrus in 613 I.Hr.



Se formeaza Noul Regat Babilonian sub conducerea lui Nabopalassar, insa regatul ajunge la cea mai mare putere in timpul lui Nabucodonosor. Acesta face mari cuceriri, distruge Ierusalimul, ii ia pe evrei in robie la Babilon. Dupa moarte asa, statul este cucerit de persi.

Religia Mesopotamiei antice se prezinta in 2 etape:

1. Sumero-akkadiana, cand se produce fenomenul de sincretism
2. Asiro-babiloniana, cand Marduk, zeu babilonian, devine zeul suprem in intreg Panteonul zeilor Mesopotamiei antice.

Izvoare istorice
Pana in secolul XIX, aceasta religie era cunoscuta doar din informatii sarace, transmise de un preot la templul zeului Baal din Babilon, Berosus. Au existat si aluzii ale scriitorilor greci in operele lor literare, dar si in sfanta scriptura. Incepand din 1842, in urma sapaturilor arheologice facute la Ninive, Babilon, Nippur, Assur, Lagas, Kis, au fost scoase la iveala colectii de legi, tablite de lut, scrise cu litere cuneiforme, datand din mijlocul sec IV pana in secolul I i.Hr.

- 20.000 tablite ce au alcatuit biblioteca lui Assurbanipal (British Museum)
- biblioteca regelui Sargon a cuprins 40.000 tablite din lut
- Codul lui Hammurabi, scris pe un stalp de bazalt, se afla la Luvru iar altele la diferite muzee ale lumii



Din acea perioada, exista mai multe feluri de literatura religioasa:

- miturile (legenda despre potop, poemul lui Ghilgames)
- liturghiile (rugaciuni, imnuri, cantari – de exemplu liturghia de Anul Nou)
- texte rituale in slujbele religioase
- incantatii si vraji (pentru aparare de demoni)
- texte pentru ghicit, juridice si astrologice

****************

Gata. End of lesson one. Va rog mult sa nu cascati. Va rog mult :o).

12 mar. 2009

Lectia de Istoria Religiilor


Trebuie sa recunosc ca de cateva luni - dupa cum se vede - capacitatea mea de a asterne ganduri si impresii s-a atenuat atat de mult, incat mai mult absentez din acvariu. Ceea ce nu imi doresc, desi starea de 'platfus' inspirational este reala si prezenta.

Aseara insa, mi-a venit o idee. De luni de zile parcurg lecturi spirituale si ma incearca o sete de cunoastere de care ma bucur enorm, pentru ca niciodata nu am citit cu atata consecventa.

Printre altele, recent, mi-am cumparat o super carte editata de Acvila - Marile religii. Si, in timp ce o rasfoiam, citind despre credintele si cultele stramosilor nostri, mi-am amintit ca in liceu - fiind la clasa umanista - am avut sansa unui an, clasa a XI-a cred, in care profesoara noastra de istorie ne-a predat Istoria Artei si Istoria Religiilor. Atat de mult mi-au placut aceste cursuri, incat am pastrat - si inca mai am - caietele cu notite. Instant, le-am cautat. Si le-am gasit.

Si m-am cufundat in amintiri vazand cu ce meticulozitate ma straduiam sa scriu, intr-o caligrafie aleatorie, tot ce spunea profesoara. Nici nu era usor. Trebuia sa tin in scris pasul cu fraze complicate, ce curgeau cu o daruire extraordinara pentru materia de curs, dintr-o minte absolut fantastica, a carei cultura generala m-a fascinat si m-a facut sa iubesc tot ce tine de misterul istoriei si codificatele mesaje ale artei.

Am frunzarit paginile, trecand de la primele semne de ocultism ale civilizatiilor preistorice, facand un raid peste taramurile europene, amer-indiene, altaice, chineze si japoneze, reamintindu-mi de confucianism, taoism, zoroastrism, dar si de contemporanele budism, jainism, hinduism, crestinism, islamism... Lectura acestor caiete este inimaginabil de placuta.

Atat de placuta... incat m-am decis sa preiau pe acest blog continutul caietului de Istoria Religiilor. Sunt vorbele unuia dintre cei mai extraordinari mentori pe care i-am avut, doamna profesoara de istorie Branitescu (din pacate nu retin al doilea nume). Si cumva... as vrea sa cinstesc impactul pe care aceasta femeie speciala l-a avut in viata mea. Nu mai stiu nimic despre ea, nici cum as putea sa o regasesc, si poate ca nici nu e nevoie acum. Important este ca voi crea aceasta noua categorie pentru ea, pentru vremea aceea minunata de liceu si pentru amintirea orelor de istorie, atat de dragi mie!

Sper ca si voi - fideli sau trecatori cititori ale acestor pagini - sa gasiti util si interesant periplul propus de caietul unei oarecare eleve de liceu... O sa fie ceva de genul asta, cu ceva detalii si explicatii descriptive :o).

Voi reveni cu... prima lectie! :o)

11 mar. 2009

Al 6lea simt in viziunea MIT


M-am decis ce vreau sa primesc cadou la anul, de ziua mea. Stiu. Aviz prietenilor: nu va mai chinuiti, stiu deja, puneti mana de la mana, luati legatura cu geniile de la Massachusetts Insitute of Technology (MIT) si aduceti va rog un asemenea device in viata mea. Bag sama ca nici nu costa mult :o).

Serios vorbind, am ramas ca la dentist urmarind aceste imagini. Inca stau pe ganduri. Anyway, se tot vorbeste in perioada asta de cria criza criza si evident inovatie inovatie inovatie ca masura de iesire din galeata in care s-a intrat. Ei bine, iata viitorul. Sau, ma rog, un crampei din el.

Pattie Maes & Pranav Mistry: Unveiling the "Sixth Sense," game-changing wearable tech

Ce fuge lumea.... ce fuge....

5 mar. 2009

Antiprimavara


Ce daca vine primavara
Atata iarna e in noi
Ca martie se poate duce
Cu toti cocorii inapoi.
In noi e loc numai de iarna
Vom ingheta sub ultim ger
Orbecaind pe copci de gheata
Cu un stingher spre alt stingher.
Si vin din patriile calde
Cocorii toamnei ce trecu
Si cuiburi si-au facut la stresini
Si langa mine nu esti tu.
Schimbari mai grave decat moartea
Au fost si sunt si vor mai fi
La mine-n suflet este vifor
Si vin nebuni sa faca schi.

Si ninge pana la prasele
Zapada-mi intra-n trupul tot
Un dans de oameni de zapada
Ce imbratisarea n-o mai pot
In noi e iarna pe vecie
Doi fosti nefericiti amanti
Ia-ti inflorirea, primavara,
Si toti cocorii emigranti.

(Tudor Gheorghe)
Blog Widget by LinkWithin

Pur si simplu...

A person is never so empty as when he is full of himself.

Persoane interesate

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Templates