13 mar. 2009

Religia popoarelor din Mesopotamia


Cu Mesopotamia antica incepe caietul. Imi este evident ca e vorba de trimestrul II, nu am caietul din primul trimestru, cu siguranta a vizat preistoria. Prima lectie nu e datata... sunt cateva greseli si cuvinte pe care nu le dibuiesc, asa ca pe ici pe colo am mai umplut propozitiile. Totusi, in proportie de 99%.. va invit la o mica lectie de istorie a religiilor cu doamna profesor Branitescu de la Grigore Moisil. Hope you enjoy. Cui ii este somn de la titlu deja, avertisment, in clasa nu se admit comportamente neadecvate :o). Daca nu va place antichitatea... reveniti mai incolo. Ca o sa vorbim si despre chestiuni mai moderne :o).

*******************

Desi exista foarte multe izvoare istorice, acestea nu permit intelegerea reala a esentei credintelor religioase din Mesopotamia. Aceasta religie este greu de inteles datorita faptului ca nu era unitara. Existau foarte multe orase, state, fiecare cu zeii lor si cu o structura religioasa complicata. Au existat 2 grupe de popoare cu credinte religioase diferite:

- sumerienii si akkadienii
- babilonienii si asirienii

Desi lipsita de unitate, religia acestor popoare are totusi niste trasaturi generale:

- credinta politeista. Dupa invatatul D... (cuvant indescifrabil) au existat cam 3300 de nume de zeitati. Fiecare oras stat isi avea zeul suprem si zeitati secundare. Unele zeitati erau personificari ai astrilor si constelatiilor ceresti (soare, luna).

- religia acestor popoare avea trasaturi astrale si cosmice foarte puternice. Ei socoteau ca totul este scris dinainte prin miscarea astrilor.

- tendinta antropomorfa accentuata. Socoteau ca zeii lor au forma de oameni si ca erau nemuritori. Oamenii erau muritori cu exceptia lui Utnapistim si a sotiei sale, omul ales de zei sa supravietuiasca dupa Potop.

- mitologie foarte bogata, cu mituri foarte frumoase (legenda despre potop, legenda lui Ghilgames si Enkidu)

- soarta omului ramane ca a unei fiinte supuse mortii si destinului

- credinta in demon, in fata caruia omul este neputincios

Schita istorica

Originile civilizatiilor din Mesopotamia se leaga de numele sumerienilor si akkadienilor.


Sumerienii, popor nesemit, au venit in sud dinspre nord, in mileniul IV i.Hr. si au adus o cultura inchegata si o civilizatie superioara. Istoria lor este plina de rivalitati intre orasele state. Dintre acestea, ajunge la suprematie Umma. Sunt cuceriti de akkadieni care in mileiul III i.Hr., se stabilesc in nordul Mesopotamiei. Sargon, regele lor, face cuceriri pana in Asia Mica.



Tot in mileniul III i.Hr. Akkadul este cucerit de Amoriti, care intemeiaza un alt stat numit Babilon, ce atinge o mare dezvoltare in timpul lui Hammurabi. Si acest regat cade sub stapanirea altor popoare (hititi, casiti), apoi a asirienilor care vor intemeia un puternic stat sub Tiglath-Palassar, Sargon al II-lea, Assurbanipal care va fi invins de mezi si al carui oras, Ninive, va fi distrus in 613 I.Hr.



Se formeaza Noul Regat Babilonian sub conducerea lui Nabopalassar, insa regatul ajunge la cea mai mare putere in timpul lui Nabucodonosor. Acesta face mari cuceriri, distruge Ierusalimul, ii ia pe evrei in robie la Babilon. Dupa moarte asa, statul este cucerit de persi.

Religia Mesopotamiei antice se prezinta in 2 etape:

1. Sumero-akkadiana, cand se produce fenomenul de sincretism
2. Asiro-babiloniana, cand Marduk, zeu babilonian, devine zeul suprem in intreg Panteonul zeilor Mesopotamiei antice.

Izvoare istorice
Pana in secolul XIX, aceasta religie era cunoscuta doar din informatii sarace, transmise de un preot la templul zeului Baal din Babilon, Berosus. Au existat si aluzii ale scriitorilor greci in operele lor literare, dar si in sfanta scriptura. Incepand din 1842, in urma sapaturilor arheologice facute la Ninive, Babilon, Nippur, Assur, Lagas, Kis, au fost scoase la iveala colectii de legi, tablite de lut, scrise cu litere cuneiforme, datand din mijlocul sec IV pana in secolul I i.Hr.

- 20.000 tablite ce au alcatuit biblioteca lui Assurbanipal (British Museum)
- biblioteca regelui Sargon a cuprins 40.000 tablite din lut
- Codul lui Hammurabi, scris pe un stalp de bazalt, se afla la Luvru iar altele la diferite muzee ale lumii



Din acea perioada, exista mai multe feluri de literatura religioasa:

- miturile (legenda despre potop, poemul lui Ghilgames)
- liturghiile (rugaciuni, imnuri, cantari – de exemplu liturghia de Anul Nou)
- texte rituale in slujbele religioase
- incantatii si vraji (pentru aparare de demoni)
- texte pentru ghicit, juridice si astrologice

****************

Gata. End of lesson one. Va rog mult sa nu cascati. Va rog mult :o).

3 Comenteaza:

Anonim spunea...

interesant...si multumesc de lectie

Anonim spunea...

merci...mi-am putut forma o idee larga despre aceasta parte din istorie

Simply Red on 17 noiembrie 2010 la 17:34 spunea...

Si eu ma bucur ca am putut fi de folos. Nu mai scriu demult pe acest blog dar astfel de mesaje imi amintesc de vremurile frumoase :o).

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Pur si simplu...

A person is never so empty as when he is full of himself.

Persoane interesate

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Templates