11 sept. 2007

Listele sunt bune


Acum 2 ani si ceva m-am apucat de renovat apartamentul in care locuiesc. Habar nu aveam eu ce ma astepta! Oricum, inainte de orice mistrie la lucru am cumparat cutii, am impachetat toata casa si am trimis-o departe – pe unde am putut. Prin toata casa inteleg efectiv... toata casa. De la periuta de dinti pana la carti, haine, ustensile de bucatarie, bibelouri, mileuri (aveam si din astea..), tablouri... tot, tot. Functie de continut si de provenienta, am scris pe fiecare cutie ce era relevant (pentur mine!). Pentru ca erau multe informatii de trecut si pentru ca plecau in locuri diferite pentru a fi pastrate sau lasate definitiv (din fericire !), pe capacele cutiilor au rasarit adevarate povesti. Un exemplu :

Continut : carti
Pleaca de la Coca (adica mama) – Bibl. sufr, corp dr., raft 1, fereastra
Depozitare la Doina (adica matusa-mea) – Garaj sau apartamanet (dupa caz)
sau
Pleaca la tara DEFINITIV
sau
Donatie
sau
Ploiesti
(adica la fratele meu)
Retur: Coca, sufrag., colt dreapta, fereastra.. etc

Oamenii care m-au ajutat cu transferul cutiilor zambeau pe sub mustata de toate insemnarile astea. Le-am facut un mic instructaj astfel incat toata casa sa fie organizat incarcata si apoi, pe rand, fiecare cutie descarcata in camera buna. Nu mai zic de retur – era foarte important sa nu ma trezesc inapoi cu unele cutii de care chiar vroiam sa scap (stiti cum e la curatenie... arunci tot ce iti vine in mana, spre disperarea parintilor!). Unii nu s-au putut abtine sa nu ma ironizeze dar la final am avut de castigat ENORM. Mi-am simplificat viata cu chestia asta si daca ar fi sa o iau de la capat as face acelasi lucru! (Stiu ca exista companii de specialitate care se ocupa de chestiile astea. Ei bine... eu nu sunt o companie de specialitate :o) si nici oamenii pe care i-am platit nu erau. Pare simplu, dar nu e, garantez! )

Povestea asta o scriu pentru ca ieri, dupa ce mi-am anuntat apropiatii ca mi-am deschis acest blog, colegele mele (nume de cod: Eva si Veronica!!!) s-au amuzat pe tema primului articol. “Tipic pentru Andreea. Cu ce altceva putea incepe decat cu o lista??!!”

Da, trebuie sa recunosc ca imi plac listele. Ma ajuta sa ma organizez, sa am ordine in ganduri si, mai ales, in ceea ce trebuie sa fac next. Pentru ca am tendinta sa uit si sa aman (recunosc, da – sunt o aeriana.. vorbim noi si de asta candva...) am gasit acest antidot si am ajuns uneori sa fac.... liste la liste. Adica am momente in care pe lista de to do a zilei scriu “de facut lista pentru momentul x”. :o)

Candva, la un curs, am intalnit pe cineva mai freaked-out decat mine. Ne-a demonstrat cum pe baza unui tabel in Excel, fiecare isi poate planifica viata pe urmatorii ani. La alegere – 5, 10... cam cati vroiai :o). Era o chestie foarte interesanta, lua in calcul setare de obiective, factori de impact, puncte (personale) tari, elemente care te-ar fi ajutat sa ajungi unde iti doresti... La polul opus, si factori de risc – tot ce ar fi putut sa iti influenteze viata si sa te impiedice sa ajungi unde ti-ai propus (de la inflatie pana la posibile accidente, tot, tot ce puteai anticipa). Odata compus, tabelul iti infatisa viata in anii urmatori... sub forma unor liste. Bineinteles... ramanea deschis subiectul inevitabilului, procentul ala de hazard care nu tine de tine, dar ti se intampla. Point is – daca lucrurile decurgeau conform cu planul intr-o proportie seminficativa, cu lista puteai merge inainte frumusel fara prea multe batai de cap sau idei de genul – ‘eu ce fac de acum incolo’. Nu, frumos: casa, masina, barbat, copil 1, copil 2, finish rate banca, a doua casa... etc etc.

Pe undeva, regret ca nu mai am tabelul facut atunci, in timpul cursului, ca exericitu. As fi vrut sa ii testez eficienta. M-a atras ideea, dar nu am fost suficient de consecventa. Am facut insa altceva – de 3 ani imi fac lista la final de an cu rezolutiile pentru anul urmator. Port hartia in portofel si din 3 in 3 luni fac un scurt review. Incredibil... dar da rezultate. Va recomand!

Organizarea e buna. Listele sunt bune. Nici nu vreau sa ma gandesc cum ar fi viata mea daca nu as sti din timp cam care e urmatorul pas in ceea ce priveste ziua de azi sau saptamana viitoare. Macar asa, ca idee. Sa nu plutesc in deriva totala :o).

Gata pentru azi – am ‘9 to-do notes not done’ pe telefon, plus alea serioasele de pe birou! :o) Zi frumoasa!

0 Comenteaza:

Trimiteți un comentariu

Blog Widget by LinkWithin

Pur si simplu...

A person is never so empty as when he is full of himself.

Persoane interesate

 

Copyright © 2008 Green Scrapbook Diary Designed by SimplyWP | Made free by Scrapbooking Software | Bloggerized by Ipiet Templates